INTEGRATED APPROACH TO WATER USE REGULATION IN DAIRY INDUSTRY ENTERPRISES
DOI:
https://doi.org/10.36773/1818-1112-2025-137-2-127-134Keywords:
dairy industry, water use, wastewater quality, forecasting, computer programAbstract
In the Republic of Belarus, dairy industry enterprises occupy leading positions both in terms of dairy production volumes and water consumption volumes among other food manufacturing enterprises. Over the past ten years, these enterprises have been actively re-equipping, which has allowed them to fully involve by-products of milk processing in the production process and obtain new types of dairy products. At the same time, due to the introduction of new technologies, the list of production equipment has expanded, the structure of water consumption and water disposal has changed. Wastewater consumption per ton of incoming milk has increased at enterprises engaged in cheese production and whey processing. The range of increase in water disposal standards in relation to water consumption was from 10 to 30%. Some enterprises have introduced systems for the reuse of water after sanitization of equipment, permeate after whey membrane filtration units. Based on the results of the analysis of technological processes, water consumption items and wastewater formation, a Methodology for calculating water use for dairy production enterprises (Methodology) has been developed. Taking into account the approaches set out in the Methodology, the calculation of individual technological standards for water consumption and water disposal per unit of processed raw materials or manufactured products is carried out, the range of deviation of actual water use from the standard is determined, and the directions of organizational and technical measures to optimize water use are determined.
A block of studies was conducted to study the qualitative composition of wastewater for both individual production flows and the total wastewater flow in conjunction with the types of dairy products produced. Concentration ranges of pollutants in wastewater during the production of hard (semi-hard) cheese, concentrated whey, butter, CMP, and dry milk products were formed.
An integrated approach to regulating water use at dairy industry enterprises, implemented through a computer program, was proposed. The article uses the main theses and conclusions given in the dissertation work of P. N. Zakharko.
References
Захарко, П. Н. Геоэкологические проблемы, создаваемые молочной промышленностью / П. Н. Захарко, С. А. Дубенок // Современные проблемы природопользования и природообустройства : сборник тез. докл. Междунар. науч.-практ. конф. молодых ученых, посвящённой 50-летию кафедры природообустройства, редкол.: А. А. Волчек [и др.] – Брест : БрГТУ, 2022. – С. 19.
Укрупненные нормы расхода воды и количества сточных вод на единицу продукции для различных отраслей промышленности. Всесоюзн. науч.-исслед. ин-т ВОДГЕО Госстроя СССР. – М. : Стройиздат, 1973. − 367 c.
Укрупненные нормы водопотребления и водоотведения для различных отраслей промышленности. Совет эконом. взаимопомощи. Всесоюзн. науч.-исслед. ин-т ВОДГЕО Госстроя СССР. – М. : Стройиздат, 1978. − 590 c.
Межова, С. А. Применение оборотных и последовательно-повторных систем водоснабжения в проектах предприятий молочной промышленности / С. А. Межова, И. Р. Соломонов // Молочная промышленность. − 1977. − № 6. − С. 15–18.
Кондратавичюс, В. И. Система оборотного и повторного использования воды на предприятиях молочной промышленности: обзорная информация ЦНИИТЭИ мясомолпром / В. И. Кондратавичюс. – М. : Стройиздат, 1983. − 55 c.
Лисенкова, Л. Л. Использование конденсата соковых паров молока для оборотного водоснабжения / Л. Л. Лисенкова // Молочная промышленность. − 1974. − № 1. − С. 24–26.
Свинарева, Г. А. Линия подготовки конденсата вакуум-выпарных установок к использованию в паровых котлах / Г. А. Свинарева, Н. Г. Солодянкина // Молочная промышленность. − 1980. − № 7. − С. 30–34.
Магдалина, Г. И. Система механизированной мойки сушильных установок / Г. И. Магдалина // Молочная промышленность. − 1986. − № 4. − С. 7–8.
Рабилизиров, М. Н. Сбор и переработка смывных вод / М. Н. Рабилизиров, Л. Л. Лисенкова, И. Р. Давыдова // Молочная промышленность. − 1988. − № 4. − С. 11–13.
Конаныхин, А. В. О применении мембранной техники в молочной промышленности / А. В. Конаныхин, Э. Ф. Кравченко // Молочная промышленность. − 1987. − № 5. − С. 41–44.
Очистка сточных вод молочных предприятий / Х. А. Лооритс, Р. Р. Мунтер, Э. К. Сийрде, Л. Л. Лисенкова // Молочная промышленность. − 1975. − № 4. − С. 27–30.
Лисенкова, Л. Л. Характеристика сточных вод молочных предприятий и физико-химические методы их анализа ЦНИИТЭИ мясомолпром / Л. Л. Лисенкова. – М. : Стройиздат, 1984. − 32 c.
Захарко, П. Н. Методика расчета водопользования для предприятий по производству молочных продуктов с учетом перерабатываемого сырья и производимой продукции / П. Н. Захарко // Журнал Белорусского государственного университета. Экология. – 2021. – № 2. – C. 93–103.
Оптимизация комбинированных биоокислителей при очистке сточных вод молокоперерабатывающих предприятий. – URL: https://rep.bntu.by/bitstream/handle/data/153596/165-173.pdf?sequence=1 (дата обращения: 16.06.2025).
Яромский, В. Н. Выбор методов и сооружений механической очистки сточных вод предприятий молочной промышленности / В. Н. Яромский, Т. И. Головач // Вестник Брестского государственного технического университета. − 2001. − № 2. − С. 67–70.
О проблемах очистки сточных вод на предприятиях пищевой промышленности. – URL: https://rep.bntu.by/bitstream/handle/data/153596/165-173.pdf?sequence=1 (дата обращения: 16.06.2025).
Яромский, В. Н. Безотходная технология очистки сточных вод предприятий молочной промышленности / В. Н. Яромский // Рациональное использование природных ресурсов : труды Междунар. конф. «Научные аспекты рационального использования природных ресурсов», Брест, 20–22 октября 1998 года / Министерство образования Республики Беларусь, Брестский политехнический институт ; редкол.: М. В. Голуб [и др.]. – Брест : Центр Трансфера Технологий (ЦТТ), 1998. – С. 121–125.
Полетаева, М. А. Пути решения проблемы очистки сточных вод молочного предприятия / М. А. Полетаева, О. С. Осадчая, Н. А. Рузаев // Ползуновский вестник. − 2013. − № 1. − С. 54–60.
Об утверждении, введении в действие общегосударственного классификатора Республики Беларусь : постановление Государственного комитета по стандартизации Респ. Беларусь, 5 дек. 2011 г. № 85 : с изм. и доп. от 29 окт. 2021 г. № 99 // Бизнес-Инфо / ООО «Профессиональные правовые системы». – Минск, 2025.
Государственный водный кадастр : информационные ресурсы на сайте РУП «ЦНИИКИВР». – URL: http://www.cricuwr.by/gvkinfo (дата обращения: 16.06.2025).
Производство напитков, молока и молочной продукции : ИТС 45-2017. – Введ. 29.11.2017. – М. : Росстандарт, 2017. – 190 с.
Захарко, П. Н. Формирование водного баланса предприятия по производству сыров при использовании различных технологий переработки молочной сыворотки / П. Н. Захарко, С. А. Дубенок // Инновационные технологии в водном, коммунальном хозяйстве и водном транспорте : материалы Междунар. науч.-техн. конф. / редкол.: С. В. Харитончик [и др.]. – Минск : БНТУ, 2024. – С. 167–174.
Михайленко, И. Г. Мембранные технологии и переработка молочной сыворотки / И. Г. Михайленко. – URL: http://www.vniitti.ru/conf/conf2016/article/MikhaylenkoI.G._BudrikV.G._statya.pdf?ysclid=ltu5gahhu286233320 (дата обращения: 16.06.2025).
Захарко, П. Н. Устойчивое водопользование на основе регулирования водопотребления, водоотведения, качества сточных вод на предприятиях по производству молочных продуктов / П. Н. Захарко // Журнал Белорусского государственного университета. Экология. – 2021. – № 2. – C. 93–103.
Канализация. Наружные сети и сооружения : Строительные нормы 4.01.02-2019 : постановление Министерства архитектуры и строительства Респ. Беларусь, 31 окт. 2019 г. № 59 : с изм. и доп. от 27 марта 2024 г. № 20 // Бизнес-Инфо / ООО «Профессиональные правовые системы». – Минск, 2024.
Zakharko, P. Approaches to calculation of water use for enterprises of dairy industry / P. Zakharko // Actual environmental problems Proceedings of the IX International Scientific Conference of young scientists, graduates, master and PhD students, reviewers.: А. N. Batyn [et al.] – Minsk : ISEI of BSU, 2019. – P. 234–235.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
The work is provided under the terms of Creative Commons public license Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0). This license allows an unlimited number of persons to reproduce and share the Licensed Material in all media and formats. Any use of the Licensed Material shall contain an identification of its Creator(s) and must be for non-commercial purposes only. Users may not prevent other individuals from taking any actions allowed by the license.